Lia van Elffenbrinck

Hoe kunst in mijn leven kwam
 

Eigenlijk ben ik logopedist. Na mijn studie heb ik als logopedist op LOM-scholen gewerkt in Amsterdam en Almere. Vervolgens ben ik (met man en kinderen) geëmigreerd naar Duitsland, waar ik 17 jaar heb gewoond en gewerkt als docent en als therapeut. Nu ben ik weer terug in mijn geboorteplaats Nieuw-Schoonebeek.

Hoe kunst in mijn leven kwam

Ik heb mijn hele leven altijd al getekend of geschilderd, maar ik dacht dat iedereen dat deed. Ik begon pas echt met schilderen in 2007 toen het heel slecht met me ging. Toen merkte ik hoe goed het me deed om te schilderen, dus ik schilderde maar wat voor mezelf. Soms gaf ik een schilderij als cadeau aan mijn kinderen, maar ik liet nooit iemand anders zien wat ik deed. Pas in 2015 vertelde een vriendin mij, dat ik kunstenaar was en dat ik iets met mijn schilderkunst moest doen. Voor mij was het een eye-opener. Ik kreeg meer begrip voor mezelf en ging met mijn schilderwerk de wereld in.

Ik heb geen opleiding aan de kunstacademie gehad, maar heb als kind heel goed leren kijken. Mijn ouders waren beiden creatief. Mijn moeder was coupeuse, dus ze zat veel achter de naaimachine. Ik droeg mooie kleren die mijn moeder zelf had gemaakt. Dat heb ik afgekeken, nog steeds naai ik mijn eigen kleding. Mijn vader was bouwkundig tekenaar. Hij leerde me naar gebouwen te kijken en de daken, de ramen, de deuren, de stenen en al de kleuren echt te zien. Als ik naar die gebouwen keek dan was het net alsof sommige gebouwen lachten, sommigen waren boos, net alsof ze leefden. Zo werden mijn ogen het belangrijkste stukje gereedschap bij het schilderen. Ik denk dat allebei mijn ouders een grote rol hebben gespeeld in mijn gevoel voor schoonheid en kleur.

Ik heb dus nooit een cursus schilderen of tekenen gevolgd en ben autodidact. Maar ik heb wel veel kunstenaars bestudeerd door steeds weer heel goed te kijken. Ik heb geprobeerd ze te imiteren om uit te vinden wat het beste bij mij paste. Nu ben ik zover dat ik zelf een paar richtingen heb gevonden die leiden tot mijn stijl. Een paar richtingen, want ik wil me niet beperken tot één soort verf en ook niet tot één stijl. Wil je meer zien over mijn manier van werken, kijk dan op: het schilderproces. Soms wil ik abstract bezig maar soms moet het figuratief zijn, soms een combinatie van beiden. Ik gebruik acrylverf, olieverf, gouache of pastelkrijt. Ik kan niet echt kiezen voor één soort, dus ik gebruik ze afwisselend, soms ook wel samen op één doek.

Ik geef workshops waar ik met veel plezier mijn kennis en kunnen aan anderen doorgeef. Verder schilder ik ook schilderijen in opdracht, maak muurschilderingen en geef kleuradvies. Dit niet alleen voor de inrichting van iemand‘s huis of bedrijf, maar ook bij theaterstukken of als decoratie bij thema-feesten, of andere projectenzoals bijvoorbeeld The Colorfield Performance in 2018 in Sloten in Friesland. Dit was in het kader van Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa.